Ομιλία Προέδρου ΟΚΧΕ στη Μυτιλήνη για την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων και τη νησιωτική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο.


Ο Πρόεδρος του ΟΚΧΕ, ως πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση, ανέπτυξε θεματική εισήγηση για την ΕΥΓΕΠ, με τίτλο: «Χτίζοντας της Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών». Ο κ. Μουτεβελής αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Νομικό Πλαίσιο των Υποδομών Γεωχωρικών Πληροφοριών και περιέγραψε αναλυτικά τις θεσμικές, διοικητικές και τεχνολογικές διαστάσεις τους. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού παρουσίασε τη δραστηριότητα του ΟΚΧΕ τη διετία 2010-2011 και τόνισε τη σπουδαιότητα της δωρεάν διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΟΚΧΕ υπογράμμισε σχετικά ότι: «Είναι άμεση ανάγκη να διατίθενται τα γεωχωρικά δεδομένα ανοιχτά και ελεύθερα, καθώς οι πρακτικές κοινοχρησίας και διαλειτουργικότητας συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της χώρας. Στέλνουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις δημόσιες αρχές. Τα δεδομένα σας αξίζουν περισσότερο αν τα δώσετε και στους υπόλοιπους».
Στις εργασίες της ημερίδας, την ευθύνη διοργάνωσης της οποίας είχε ο Επικ. Καθηγητής, Μ. Βαίτης, εκπροσωπήθηκαν ακόμα δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί της Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης που αξιοποιούν γεωχωρικά ψηφιακά δεδομένα, ενώ συμμετείχαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλοί μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.
 Αναλυτικότερα, στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Λέσβου, Ι. Τσακίρης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φ. Χατζημιχάλης.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αναπληρωτής Καθηγητής, Ν. Σουλακέλλης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη της γεωπληροφορικής στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με την λειτουργία του τμήματος Γεωγραφίας του οποίου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Ν. Ζούρος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία των γεωχωρικών δεδομένων στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας σε θέματα γεωπληροφορικής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην επίλυση προβλημάτων και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τόνισε δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Τμήμα ότι πολλοί από τους εισηγητές είναι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωγραφίας που διαπρέπουν τον τομέα τους.
Ακολούθησαν 17 εισηγήσεις από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Οργανισμούς και Εταιρείες του Βορείου Αιγαίου, που περιλάμβαναν ποικίλες εφαρμογές της γεωπληροφορικής σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας :
 1. Υποδομή Χωρικών Δεδομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικολέττα Κουκουρουβλή, Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Διαδίκτυο, Νικόλαος Αθανάσης και Κώστας Καλαμποκίδης, Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών Πανεπιστημίου Αιγαίου.
3. Αξιοποίηση Γεωχωρικών Δεδομένων στη Δασική Διοίκηση και Δασοπροστασία, Λίνα Γρυμπηλάκου, Δ/νση Δασών Λέσβου Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
4. Ανάπτυξη Γεωχωρικών Δεδομένων για Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων, Κώστας Καλαμποκίδης, Παλαιολόγος Παλαιολόγου και Χρήστος Βασιλάκος, Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών Πανεπιστημίου Αιγαίου.
5. Η Μελισσοθήκη του Αιγαίου, Θεοδώρα Πετανίδου, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
6. Ο Άτλας των Ευρωπαϊκών Νησιών, Ιωάννης Σπιλάνης και Αθανάσιος Κίζος, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Αιγαίου.
7.Αξιοποίηση της γεωπληροφορικής για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στο Βόρειο Αιγαίο, Ηλίας Βαλιάκος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
8. Η Δημόσια Περιουσία αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών στη Βάση Γεωχωρικών Δεδομένων, Πέρθα Καλέμη, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
9. Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα και Αμπελουργικό Μητρώο, Στέλιος Κεφάλας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
10. Η ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ πύλη εισόδου αλφαριθμητικών και γεωχωρικών δεδομένων για τα καθεστώτα επιδοτήσεων της  ενιαίας ενίσχυσης, Ευστράτιος Κεφάλας, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.
11. Έργα Γεωπληροφορικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Μαριάνθη Σβιντερίκου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
12. Ψηφιακή Αποτύπωση Δικτύων Δ.Ε.Υ.Α.Λ., Παναγιώτης Ματαρέλης, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου.
13. Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για τη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Χαρακτηριστικών και Υδάτινων Πόρων της νήσου Χίου, Ιωάννης Ορφανός, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου – Δήμος Χίου.
14. Δημιουργία και Αξιοποίηση Γεωχωρικών Δεδομένων πρώην Δήμου Καρλοβάσου, Ευτυχία Γιοβάνη και Ανθή-Ειρήνη Κούκουρα, Δήμος Σάμου.
15. Πρόταση Αξιοποίησης Γεωχωρικών Δεδομένων Βορείου Αιγαίου με τη Χρήση Υποδομών Χωρικών Πληροφοριών,Βασίλης Ροζακής, eGeo – Εταιρεία υπηρεσιών χαρτογραφίας και γεωπληροφορικής.
16. Περιπατητικές Διαδρομές στη Λέσβο, Γεώργιος Τάταρης, Γεωλάνος – Εταιρεία χαρτογραφικών υπηρεσιών και βάσεων δεδομένων.
17. Επιχειρησιακό Σύστημα GIS Δικτύων ΟΤΕ, Μαρία Μαλακού, Τηλεπικοινωνιακό Διαμέρισμα ΟΤΕ Λέσβου-Χίου-Σάμου.
 Από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν αναδείχθηκε η συμβολή των γεωδεδομένων σε μια σειρά από τομείς, όπως η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η πρωτογενής παραγωγή, η πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως των σεισμών και των δασικών πυρκαγιών, η οδική ασφάλεια, η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, η διαχείριση υδάτων και άλλων φυσικών πόρων, η διαχείριση δικτύων κοινής ωφέλειας, η αναψυχή και ο τουρισμός.
Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της ακρίβειας και ορθότητας των γεωχωρικών δεδομένων, της σωστής τους οργάνωσης και τεκμηρίωσης, καθώς και της επίτευξης διαλειτουργικότητας, ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται χωρίς περιορισμούς από συστήματα και υπηρεσίες.