Ολοκλήρωση Ημερίδας στην Καλαμάτα με θέμα: «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΠ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση είχε ως θέματα προς παρουσίαση τα πρώτα βήματα της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) από τη δημοσίευση του Νόμου 3882/2010 έως σήμερα, τη συμβολή των γεωχωρικών δεδομένων στην ανάδειξη πολιτιστικών σκοπών και τη χρησιμότητα της δημιουργίας βάσης γεωχωρικών δεδομένων για την εξυπηρέτηση του πολίτη με τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη.

 

Πραγματοποιήθηκε, δε, αμέσως μετά το πέρας του πρωινού σεμιναριακού σκέλους των Επιμορφωτικών Ημερίδων που συνδιοργανώνουν ο Ο.Κ.Χ.Ε και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α), με θέμα την «Εφαρμογή του Ν. 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικων Πληροφοριών» σε όλη την χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ο.Κ.Χ.Ε, Γ. Μουτεβελής, δήλωσε: «Η αυξημένη και δημιουργική συμμετοχή των στελεχών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν και τους άμεσους συνεργάτες του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου της ΕΥΓΕΠ, αποδεικνύει ότι τα μέλη των ΚΟ.Σ.Ε στην αυτοδιοίκηση αποτελούν εγγύηση για την προώθηση της φιλοσοφίας του διαμοιρασμού και διάχυσης των γεωχωρικών δεδομένων. Η υλοποίηση της ΕΥΓΕΠ άλλωστε στηρίζεται περισσότερο σε ένα λειτουργικό δίκτυο ανθρώπων παρά σε ένα δίκτυο πληροφοριακών συστημάτων», προσθέτοντας επίσης ότι «ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική υπήρξε η παρουσία στην ανοιχτή εκδήλωση του Ο.Κ.Χ.Ε των εκπροσώπων των Ο.Τ.Α., καθώς και του Σωματείου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και των πολιτιστικών και άλλων φορέων και Μ.Κ.Ο της ευρύτερης περιοχής που συμπαραστέκονται και συνδράμουν εμπράκτως στο έργο του Ο.Κ.Χ.Ε, αποτελώντας προωθητική δύναμη για την υλοποίηση του απολύτως χρήσιμου και κρίσιμου για τη χώρα έργου της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ο.Κ.Χ.Ε, αναφερόμενος στον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Στ. Μπένο, επεσήμανε ότι: «Ο κ. Μπένος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος Καλαμάτας που, παρότι είχε αναλάβει μια πόλη δομημένη στην τύχη και χωρίς σχέδιο, εισήγαγε χωρίς χρονοτριβές στο σχεδιασμό του για το μέλλον της πόλης τη γεωχωρική διάσταση, με αποτέλεσμα η επιτυχία του εγχειρήματος του να είναι σήμερα εμφανής στον κάθε πολίτη και ταυτόχρονα να αναγνωρίζεται διεθνώς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Στ. Μπένος, δήλωσε:  «Η δουλειά που γίνεται στον Ο.Κ.Χ.Ε. με επίκεντρο την Ε.Υ.Γ.Ε.Π μας δείχνει το φωτεινό πρόσωπο της πατρίδας μας και σηματοδοτεί συνάμα την Ελλάδα της ελπίδας και του μέλλοντός μας.  Μια ομάδα νέων επιστημόνων μέσα από τις στάχτες κυριολεκτικά προικίζουν τη χώρα και τους πολίτες της με μια εφαρμογή εφάμιλλη των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Τώρα πια, μέσα από τη geo-data έχουν πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας, όχι μονάχα οι ειδικοί, αλλά και όλοι οι πολίτες, που μπορούν να χαίρονται και να αξιοποιούν την παραγωγή με υποδειγματικό τρόπο αλλά και τη διάχυση στην κοινωνία των πολιτών των γεωχωρικών ψηφιακών υποβάθρων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπένος υπογράμμισε ακόμα ότι: «Εμείς στο ΔΙΑΖΩΜΑ μπορούμε να κατανοήσουμε με απόλυτο τρόπο τη μεγάλη αυτή ευεργεσία που θα απογειώσει το έργο των αρχαιολόγων μας, γι΄ αυτό ευγνωμονούμε τον Ο.Κ.Χ.Ε. και τα παιδιά του που μας προσφέρουν το δικαίωμα να ελπίζουμε για το μέλλον της πατρίδας μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς, συνεχάρη το Δ.Σ. και συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό του Ο.Κ.Χ.Ε για το έργο του και αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της ΕΥΓΕΠ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο τοπικό επίπεδο, καθώς και την αύξηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, επικρότησε την πρωτοβουλία του Ο.Κ.Χ.Ε και του ΙΝ.ΕΠ για τη διοργάνωση της Ημερίδας στην πόλη και τόνισε πως: «Η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής  Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών αποτελεί  σημαντικό αναπτυξιακό έργο ανάπτυξης για το Δήμο, την Περιφέρεια και τη χώρα», επισημαίνοντας την ανάγκη για τη συνέχιση παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), Στ. Ξεκαλάκης, τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα-διαχειριστή και παράλληλα εγγυητή της γεωχωρικής πληροφορίας στη χώρα» και τόνισε τη «μεγάλη σημασία της Ε.Υ.ΓΕ.Π για την καθημερινότητα των αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών και πάνω από όλα για τον Έλληνα πολίτη».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης επιδόθηκε από τον Ο.Κ.Χ.Ε στην Επίκουρο καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Ελένη Ζυμή, ως εκπροσώπου του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, φωτομωσαϊκό του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης, από λήψη που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους. Η κ. Ζυμή, από την πλευρά της και ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου και του Τμήματός της ευχαρίστησε «το Δ.Σ. του Ο.Κ.Χ.Ε για τη συμβολική του χειρονομία προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ο.Κ.Χ.Ε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Σταύρος Μπένος,  για τη σημαντικότατη προσφορά και το έργο του στην τοπική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τη χώρα, με την επίδοση ιστορικής αεροφωτογραφίας του αρχείου του Οργανισμού, η οποία απεικονίζει την πόλη της Καλαμάτας κατά το 1986, μία εβδομάδα μετά το σεισμό.

Ανάλογη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή παρατηρήθηκε στις πρωινές εργασίες της ημερίδας, που αφορούσε τα στελέχη, κι ειδικότερα τα μέλη των Κομβικών Σημείων Επαφής (ΚΟ.Σ.Ε.), των Δήμων, των Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής, ανθρώπους που ο Ο.Κ.Χ.Ε, ως θεματοφύλακας της γεωχωρικής πληροφορίας στην Ελλάδα, τους θεωρεί φυσικούς και άμεσους συνεργάτες του στην υλοποίηση του εξέχουσας σημασίας και κρισιμότητας έργου της ΕΥΓΕΠ.