Ολοκλήρωση Ανοιχτής Εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με θέμα:«Ε.Υ.ΓΕ.Π: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ»

Η εκδήλωση είχε ως βασικά θέματά της την ανασκόπηση των δράσεων από τη δημοσίευση του Νόμου 3882/2010 έως σήμερα, την παρουσίαση επόμενων ενεργειών που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ), καθώς και σχετική ενημέρωση για την παρουσία της χώρας στην Επιτροπή INSPIRE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας του πρωινού σεμιναριακού σκέλους των Επιμορφωτικών Ημερίδων που συνδιοργανώνουν ο Ο.Κ.Χ.Ε και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α), με θέμα την «Εφαρμογή του Ν. 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικων Πληροφοριών» σε όλη την χώρα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης, ο οποίος επικρότησε τον Ο.Κ.Χ.Ε για τη διοργάνωση και τόνισε πως «η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής  Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών βοηθά το επιχειρηματικό κλίμα, την Πολιτεία και την αξιοπιστία στη λήψη αποφάσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς και την αύξηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος», ενώ επιπρόσθετα σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης υποστήριξε ότι «πρόκειται για έργο που πρέπει να στηριχθεί άμεσα και δυναμικά τόσο από τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο και από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του τόπου».

Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Χ.Ε, Γ. Μουτεβελής, δήλωσε: «Η αυξημένη και δημιουργική συμμετοχή των στελεχών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν και τους άμεσους συνεργάτες του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου της ΕΥΓΕΠ, αποδεικνύει ότι τα μέλη των ΚΟ.Σ.Ε στην αυτοδιοίκηση αποτελούν εγγύηση για την προώθηση της φιλοσοφίας του διαμοιρασμού και διάχυσης των γεωχωρικών δεδομένων. Η υλοποίηση της ΕΥΓΕΠ άλλωστε στηρίζεται περισσότερο σε ένα λειτουργικό δίκτυο ανθρώπων παρά σε ένα δίκτυο πληροφοριακών συστημάτων.», προσθέτοντας επίσης ότι «ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική υπήρξε η παρουσία στην ανοιχτή εκδήλωση του Ο.Κ.Χ.Ε όλων των εκπροσώπων κυβέρνησης, Ο.Τ.Α. και των φορέων της πόλης, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τον Οργανισμό και αποτελούν προωθητική δύναμη για την υλοποίηση του απολύτως χρήσιμου και κρίσιμου για τη χώρα έργου της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών».

Εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ο Αν. Κονακλίδης, σημείωσε ότι: «Ο Ο.Κ.Χ.Ε είναι η σημαντικότερη εγγύηση για την επιτυχία του έργου της Ε.Υ.ΓΕ.Π, η οποία αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο και για τους μηχανικούς».

Εκ μέρους των Ο.Τ.Α, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Α. Κουράκης, επικρότησε τις πρωτοβουλίες του Ο.Κ.Χ.Ε και του ΙΝ.ΕΠ για τη σειρά των ενημερωτικών ημερίδων και την ανοιχτή εκδήλωση του Οργανισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και δήλωσε: «Η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής  Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, όπως και για τη χώρα στο σύνολό της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), Στ. Ξεκαλάκης, τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα-διαχειριστή και παράλληλα εγγυητή της γεωχωρικής πληροφορίας στη χώρα» και τόνισε τη «μεγάλη σημασία της Ε.Υ.ΓΕ.Π για την καθημερινότητα των αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών και πάνω από όλα για τον Έλληνα πολίτη».

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ καθηγητής Α. Αρβανίτης σημείωσε ότι : «Η Κτηματολόγιο ΑΕ πρωτοπορεί στην διάθεση γεωχωρικών δεδομένων, υπακούει πλήρως στην διάθεση δωρεάν υποβάθρων προς κάθε πολίτη μέσω διαδικτύου και δωρεάν επαγγελματικών υπηρεσιών προς κάθε φορέα του δημοσίου. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. εφαρμόζει πρωτοποριακά το Ν.3882/10 και δείχνει το δρόμο και σε άλλους φορείς για τη διάθεση υποβάθρων και υπηρεσιών».

Ο κ. Γ. Ρούσκας, εκπροσωπώντας την Ένωση Προέδρων Συμβολαιογράφων Ελλάδος, χαιρέτησε την εκδήλωση του Ο.Κ.Χ.Ε, επισημαίνοντας ότι «είναι πρωτόγνωρο η ελληνική συμβολαιογραφία να συμμετέχει σε εξειδικευμένες εκδηλώσεις για τη διαχείριση γεωχωρικών πληροφοριών» και σημειώνοντας παράλληλα πως «είμαστε υποχρεωμένοι τεχνικοί και συμβολαιογράφοι να συνεργαστούμε για το σημαντικό σκοπό της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού κτηματολογίου, που και αυτό αποτελεί σημαντικό τμήμα στην οργάνωση της γεωπληροφορίας ».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Ο.Κ.Χ.Ε για τη σημαντικότατη προσφορά του στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου ο κ. Ν. Γαλιδάκης, πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε. καθώς και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Κ.Χ.Ε., στον οποίο επιδόθηκε αναμνηστική ιστορική αεροφωτογραφία του έτους 1961 από το αρχείο του Οργανισμού.

Ανάλογη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή παρατηρήθηκε στις πρωινές εργασίες της ημερίδας, που αφορούσε τα στελέχη, κι ειδικότερα τα μέλη των Κομβικών Σημείων Επαφής (ΚΟ.Σ.Ε.), των Δήμων, των Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής, ανθρώπους που ο Ο.Κ.Χ.Ε, ως θεματοφύλακας της γεωχωρικής πληροφορίας στην Ελλάδα, τους θεωρεί φυσικούς και άμεσους συνεργάτες του στην υλοποίηση του εξέχουσας σημασίας και κρισιμότητας έργου της ΕΥΓΕΠ.

Ο Ο.Κ.Χ.Ε έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση δύο ακόμα εκδηλώσεων, με θέμα την πορεία υλοποίησης του έργου της ΕΥΓΕΠ, στην Καλαμάτα και το Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα διαλέξεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλαμάτας στις 6 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 5 μ.μ. και στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου στις 14 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 5 μ.μ., αντίστοιχα.